Muistoissamme voikko suomenpienhevosori Eetu veeti ILO (VH11-018-0841), 146cm, 12.04.2011-26.12.2014
Rando lopetettiin 23,5-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, YLA2, ERJ-I

Kantakirjattu III-palkinnolla (69p.) 25.10.2011
VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 02/2012
Palkittu YLA2 (136p.) 20.05.2013
Palkittu SLA-II (83p.) 15.06.2013
Palkittu ERJ-I (106,3p.) 31.10.2013


i. Suvannon Veroton Ch, ERJ-III
sph, vkk, 147cm
ii. Unen Ajatus
sph, vkk, 146cm
iii. Erovero evm
sh, vkk, 153cm
iie. Hallan Arvoitus evm
sh, vkk, 149cm
ie. Kainostelija SLA-II, YLA2
sph, trt, 145cm
iei. Oksantti evm
sh, vrt, 153cm
iee. Ainokainen evm
sph, rt, 147cm
e. Koistilan Riidatar VIR MVA Ch, KTK-I, ERJ-I
sph, rt, 145cm
ei. Riimanni VIR MVA Ch, KTK-II, ERL-II
sph, prt, 141cm
eii. Eetos FI evm
sph, prt, 139cm
eie. Henriikka FI evm
sph, tprt, 141cm
ee. Hairahdus
sph, rt, 148cm
eei. Unelman Erehdys evm
sh, rt, 150cm
eee. Hailakka evm
sph, rt, 146cm

Eetun isä Suvannon Veroton on komea voikko suomenpienhevosori. Ori on painottunut esteratsastukseen ja siltä saralta sille onkin kertynyt kymmenittäin sijoituksia. Otto on käynyt pyörähtämässä myös parissa koulukisoissa, mistä on myöskin tullut suht hyvin menestystä. Näyttelykehissäkään ei yhtään sen huonommin ole mennyt, orille on myönnetty Ch-arvonimi hyvän rakenteensa ansiosta. Tällä hetkellä se on käynyt ainoastaan yhdessä laatuarvostelussa, nimenomaan estearvostelussa, jossa se on palkittu ERL-III -palkinnolla. Luonteeltaan Otto on hieman erakkomainen eikä pahemmin viihdy parrasvaloissa, ratsuna se kunnolla vetreydyttyään on hyvä ratsastaa. Eetu on tällä hetkellä orin ainut jälkeläinen.
Oton isä Unen Ajatus on myöskin voikko suomenpienhevosori, joka on painottunut esteratsastukseen. Sijoituksia esteradoilta on kertynyt parisenkymmentä ja koulukisoistakin on pari sijoitusta tullut. Näyttelypuolella sitten ei olekaan sen suurempaa menestystä tullut. Luonteeltaan Harri on hyvin utelias, vaikkakin välillä hieman kovapäinen. Ratsuna ori on reipas ja kuulainen. Jälkeläisiä Harrilta löytyy kaksi.
Harrin isä Erovero on voikkoa väriä periyttävä suomenhevosori, joka omaa upean ulkomuotonsa lisäksi hyvän kapasiteetin esteratsastuksessa. Orilla ollaan kilpailtu sen parhaimpina vuosina 110cm radoilla. Vaikka ori kilpailikin vain hetken aikaa, on se silti kerännyt suuren määrän sijoituksia, sijoittuen lähes jokaisessa kilpailussa mihin osallistui. Koulupuolella ori ei ole menestynyt sen kummemmin, vaikka ori yritti parhaansa myös sillä saralla. Luonteeltaan Eero on kiltti ja miellyttämishaluinen, ratsuna siitä löytyi paljon omatahtoisuutta, minkä takia se vaati osaavan ratsastajan selkäänsä.
Harrin emä Hallan Arvoitus oli 149cm korkea, voikko suomenhevostamma. Tammasta kaavailtiin kovasti sen kasvattajalla kouluratsua, mutta kaikkien harmiksi sen liikkeet eivät millään riittäneet sille osa-alueelle. Tamma myytiin 4-vuotiaana innokkaalle esteratsastajalle, jonka kanssa tamma kilpaili vaihtelevalla menestyksellä. Luonteeltaan tamma oli hieman pellemäinen, se keksi aina uusia kujeita, sen selvä bravuuri oli tarhasta karkaaminen, oli aidat sitten kuinka korkeita tahansa. Jälkeläisiä tamma sai kaksi ennen kuin se jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana pahan jalkavamman vuoksi.
Oton emä Kainostelija on kaunis, tummanrautias pienhevostamma. Tamma on estepainotteinen ja on kilpaillut tässä lajissa menestyksekkäästi. Myöskin kouluradoilta tamma on kerännyt muutaman sijoituksen. Hyvän kilpamenestyksensä ansiosta se on myös palkittu SLA-II -ja YLA2 -palkinnoilla. Luonteeltaan tamma on erittäin rauhallinen ja helppo käsitellä, ratsuna Aino on kuitenkin hyvin menohaluinen ja välillä voi olla pieniä vaikeuksia vauhdin suhteen. Ainolta löytyy yhteensä neljä jälkeläistä.
Ainon isä Oksantti oli rakenteellisesti ei-niin-miellyttävä, vaaleanrautias suomenhevosori. Rakennetuomarin painajainen, mutta kuitenkin esteharrastajien unelma, ori kilpaili hyvällä menestyksellä 110cm tasolla jättäen aina puomien päälle kunnon ilmavaran. Ori oli erittäin luotettava esteratsu, se ei montaakaan kertaa kieltänyt koko elämänsä aikana esteellä. Ori oli tasainen ja rauhallinen ja sopi hyvin myös maastoratsuksi. Oskun menestyksekäs kisaura kuitenkin katkesi kun se loukkasi jalkansa ja tällöin se siirtyi siitokseen. Tammanomistajat eivät kuitenkaan olleet kovin innoissaan tästä rakennehirvityksestä eikä ori saanut kuin vain pari jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan 14-vuotiaana, kun se loukkasi jalkansa uudelleen tarhassa.
Ainon emä Ainokainen oli raskasrakeinteinen, rautias pienhevostamma. Tamma kilpaili koko elämänsä menestyksekkäästi esteradoilla, lähinnä 90cm tasolla. Myöskin näyttelykehissä tamma niitti manetta ja kunniaa, sillä se oli rakenteellinen helmi. Ykkösruusukkeet tosin jäivät usein saamatta näyttelyreissuilla, sillä raviaskeleissa olisi vielä parannettavaa. Luonteeltaan tamma oli kultainen ja helppo hoitaa, ratsuna se oli hieman rauhaton ja vaati ratsastajan joka osasi rauhoittaa sen ennen varsinaista suoritusta, jotta päästiin parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Tamma jäi 16-vuotiaana siitoseläkkeelle ja sai kaksi orivarsaa, tamma menehtyi 24-vuotiaana ähkyyn.

Eetun emä Koistilan Riidatar on upeampaakin upeampi, punarautias pienhevostamma. Tamma on estepainotteinen ja kilapillut esteradoilla menestyksekkäästi, myös koulupuolelta on tullut muutama sijoitus. Rakenteeltaan tamma on lähes täydellinen ja tämän ansiosta se on saanut VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattu I-palkinnolla! Luonteeltaan tamma on oikea prinsessa, tammamisuutta löytyy vähän liiaksikin, ratsuna se on virkeä ja mielenkiintoa riittää varsinkin estepuolella. Jälkeläisiä Riialta löytyy tällä hetkellä 7kpl.
Riian isä Riimanni oli punarautias pienhevosori. Ripe kilpaili aktiivisesti esteradoilla ja kapasiteettiä siltä löytyikin tähän lajiin, se hyppäsi hyvällä tekniikalla jättäen aina hyvän ilmavaran esteeseen. Se oli myös rakenteeltaan korrekti ja sille on myönnetty VIR MVA Ch-arvonimi sekä se on kantakirjattu II-palkinnolla. Myös laatuarvosteluissa se sai kiitosta, se palkittiinkin ERL-II -palkinnolla. Luonteeltaan Ripe oli rauhallinen ja se luotti ihmisiin täysillä, ratsuna se oli kuuliainen ja innokas tekemään töitä.
Ripen isä Eetos FI oli upea, ainoastaan 139cm korkea pienhevosori. Eetos tunnettiin lähes joka paikassa yhteen aikaan, kun se kilpaili aktiivisesti esteratsastuksessa, hyvällä menestyksellä. Ponnua orilta löytyi oikein kunnolla, se kilpaili jopa 120cm tasolla, välillä se näyttikin hieman huvittavalta kun niin pienikokoinen ori hyppäsi melkein itsensä kokoisia esteitä. Oria käytettiin jalostuksessa hyvin satunnaisesti ja se saikin ainoastaan kaksi jälkeläistä. Eetos ruunattiinkin 12-vuotiaana, jotta kilpaileminen olisi miellyttävämpää kaikkien kannalta. Luonteeltaan ori oli vauhdikas ja pippurinen, mutta ruunaamisen jälkeen siitä tuli lempeä suomalainen mies.
Ripen emä Henriikka FI oli 141cm korkea, tummanpunarautias estetykki. Tamma kilpaili nuoren tytön kanssa 100cm ja 110cm tasolla menestyksekkäästi, parivaljakko kisasi myös muutamissa koulukisoissa hyvällä menestyksellä. Riikka sai elämänsä aikana kolme jälkeläistä, joista kaikista tuli hienoja estehevosia. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja kiltti, se toimi hyvin lastenratsuna ja olikin oiva opetusmestari. Tamma toimi aloittelijoiden kilparatsuna ja sitä käytettiin myös vammaisratsuna.
Riian emä Hairahdus oli 148cm korkea pienhevostamma. Tämä estepainotteinen tamma kilpaili useissa estekisoissa, tuoden monta kertaa ruusukkeet kotiin. Tamma pääsi kisaamaan pariin kertaan myös kenttäratsastuksessa, mutta kunnon kenttäratsastajan puuttuessa tämän lajin kilpailut jäivät vähäisiksi. Näyttelyissä sitä käytettiin kerran, missä se sijoittuikin ensimmäiseksi, siitä huolimatta sen kanssa ei innostuttu sen enempää kiertämään näyttelykehissä. Luonteeltaan Hamppu oli hieman laiskahko, mutta miellyttämishaluinen tamma.
Hampun isä Unelman Erehdys oli rautias suomenhevosori, joka kilpaili aktiivisesti lajissa kuin lajissa. Pääpainotukseltaan se oli esteratsu, mutta siltä sujui hyvin myös kouluratsastus ja valjakkoajo. Menestystä tuli joka suunnalta ja tammanomistajat alkoivatkin pikkuhiljaa kiinnittää huomiota tähän oriin, rakennekaan ei ollut yhtään hullumpi. Ori jäi lopulta 16-vuotiaana siitoseläkkeelle sijoituttuaan yhteensä jopa yli sadassa kilpailussa. Oria käytettiin kuitenkin hyvin harkitusti tammoille, se sai elämänsä aikana kymmenen jälkeläistä. Luonteeltaan ori oli hieman arvaamaton, mutta oikeissa käsissä oikea herrasmies. Kunhan sitä osasi käsitellä oikein niin ei mitään ongelmia ollut. Ratsuna se oli kuuliainen ja herkkä ratsastaa. Ori jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana vakavan kaviokuumeen vuoksi.
Hampun emä Hailakka oli pienhevoskokoinen, estepainotteinen tamma. Tamman kanssa kierettiin aktiivisesti estekisoja ympäri Suomea, ja menestystäkin tuli kiitettävästi. Esteiden lisäksi tamma kävi kiertämässä näyttelykehiä, ollen usein BIS-kehässä kolmen parhaan joukossa. Tamman korrektin rakenteen kruunasi sen lennokkaat raviaskeleet ja matkaavoittava käynti. 16-vuotiaana se siirtyi kokonaan siitospuolelle ja se sai viisi jälkeläistä. Luonteeltaan Lakka oli kilpailuhaluinen ja vaati osaavan ratsastajan selkäänsä. Hoidettaessa se kuitenkin oli rauhallinen ja helppo hoitaa.

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
10.12.11 - t. Taikakuun Mamselli - Amarin Mirha - Taikakuun Kartano
23.09.12 - o. Jänkä-Jooseppi NU - Huvin Kyyhkynen - Pöpi
15.01.13 - t. Lamourin Tähtitomu - Mörkövaaran Juliaana - Jenny
05.05.13 - t. Joogin Kesävirna - Koistilan Taikavirna - Juli
14.05.13 - o. Eeli-Eemeli - Rajattoman Merriina - Huttis
05.10.13 - t. Riihikorven Verona - Riiviöiden Solina - Riihikorpi
28.12.13 - t. Kwaherin Pillisieni - AR Kurvikas - Kwaheri

Valmennukset/päiväkirja

30.09.2011 Estevalmennus, valmentajana alhippa
Valmennuksen aiheeksi otettiin suhteutetut välit, sillä Huittis kertoi niiden harjoittelun olleen vähällä. Huittis sai Eetun kanssa tehdä vapaata verryttelyä sillä aikaa, kun rakensin 90cm:t pysty-okseri esteet suhteutetulla välillä, johon mahtuu alle kuusi laukka-askelta. Hyppääminen aloitettiin ihan vain hyppäämällä kahdeksikkoa pystyesteen ympärillä. Tarkoitus oli saada Eetu tasaantumaan ja kuuntelemaan Huittiksen apuja. Eetu oli melko reippaalla tuulella ja Huittis saikin ottaa useamman reilun pidätteen. Ori kuitenkin tasaantui ja rupesimme hyppäämään suhteutettua väliä. Esteiden väliin on tarkoitus saada mahtumaan viisi laukka-askelta, joka vaati laukan lyhentämistä. Ensimmäisellä yrittämällä Eetu oli aivan liian vauhdikas ja hyppy lähtikin jo neljän reippaan askeleen jälkeen aivan liian kaukaa estettä. Kuitenkin pudottamiselta säästyttiin. Pyysin Huittista ottamaan Eetua vielä enemmän kiinni ja tarmokkaasti pidättämään, jotta laukka-askel saataisiin lyhenemään. Laitoin vielä avuksi ensimmäiselle esteelle laukkapuomin helpottaakseni orin ensimmäistä hyppyä. Parin kolmen yrityskerran jälkeen Huittis sai kuin saikin Eetun menon tasaantumaan ja laukan lyhenemään niin, että esteiden väliin saatiin hyvät viisi laukka-askelta ja molempien esteiden ylitys oli tyylikäs. Onnistuneen suorituksen innoittamana teimme vielä saman harjoituksen useampaan kertaan ja Huittis tuntui saavan Eetuun aina vain paremman otteen. Onnistuneiden haroitusten jälkeen Huittis sai tehdä vapaan loppu verryttelyn orinsa kanssa samalla kun kehuin Huittiksen esteistuntaa, sekä Eetun mainiota hyppyteksiikkaa, sekä hyvin pyörivää laukkaa.

12.05.2013 päiväkirjamerkintä
Tänään kävimme orin kanssa hieman treenaamassa esteitä pitkästä aikaa, ori on nyt jo jonkin aikaa ollut ainoastaan siitosorin hommissa. Eetu oli vähän turhankin innokas jo heti kun kävelimme kohti kenttää. Hypätessä se kuitenkin tuntui pehmeältä ja se keskittyi täysillä tehtävään. Hieman tuntui pitkä tauko siinä, että ori ei oikein jaksanut kovin pitkään mennä, olihan sille hieman heinämahaakin kerennyt kasvamaan. Nyt tarkoituksena olisi kuitenkin mennä orin kanssa sen ensimmäiseen laatuarvosteluun, YLAan. Ja kunhan sen jälkeläisille alkaa estesijoituksia tulla, niin on myös ERJ-laatis edessä. Tällä hetkellä etsinkin orille tammaa, mistä saisin itselleni varsan ja tämän kanssa rupeamme sitten aktiivisesti keräämään sijoituksia, toivottavasti siitä tulee yhtä hyvä kuin isästään, mutta se nähdään sitten tulevaisuudessa.

12.09.2013 päiväkirjamerkintä
Tänään pääsin pitkästä aikaa itse työskentelemään Eetun kanssa, se hörisikin tervehdykseksi kun sitä hain tarhasta. Ajattelin tänään tehdä orin kanssa ihan maasta-käsin harjoituksia, näkisi hieman miten se suhtautuu tällaiseen hieman erilaiseen työntekoon. Vein orin talliin ja vaihdoin naruriimun päähän ja lähdettiin kentälle. Ensiksi tein ihan perus seuraamis- ja pysähtymisharjoituksia. Aluksi Eetu ei pysähtynyt samaan aikaan kuin minä ja tämän takia laitoin sen peruuttamaan pari askelta, jotta se ymmärtäisi ettei taluttajaa ohiteta. Parin kerran jälkeen Eetu jo tajusi kuinka taluttajaa kunnioitetaan ja se pysähtyi tasan samaan aikaan kuin minä ja selvästi varoi astumasta yhtäkään ylimääräistä askelta. Seuraavaksi päästin Eetun vapaaksi ja juoksutin sitä hieman. Aluksi se vain pysytteli lähellä, mutta kunhan sitä kunnolla hätistelin niin alkoi siitäkin liikettä löytyä. Muutaman ravi- ja laukkakierroksen jälkeen annoin sen kävellä ja käänsin itse sille selkäni. Se tunne olikin niin hieno kun Eetu tuli tönimään turvallaan selkääni, se oli selvästi tajunnut tämän harjoituksen idean. Ori käyttäytyi oikein mallikkaasti, joten lähdin sen kanssa takaisin talliin ja vein laitumelle nauttimaan kauniista loppupäivästä. Nyt me enää odotellaan, että Eetun jälkeläisille kerääntyy hieman sijoituksia, jotta oltaisiin sitten valmiita laatikseen. Ja tosiaan Eetu sai jälkeläisen, mikä tuli meille asumaan, Eeli-niminen ori ja nyt sen kanssa on aloitettu kilpaileminen ja hyvältä vaikuttaa!

Kilpailukalenteri

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
29.06.11 - Rotvalli - 100cm - ERJ - 5/50
30.06.11 - Rotvalli - 100cm - ERJ - 2/50
01.07.11 - Rotvalli - 100cm - ERJ - 4/50
09.07.11 - Hengenvaara - 80cm - ERJ - 1/40
09.07.11 - Hengenvaara - 90cm - ERJ - 4/40
12.07.11 - Riesenrad - 100cm - ERJ - 1/100
12.07.11 - Riesenrad - 100cm - ERJ - 7/100
14.07.11 - Riesenrad - 100cm - ERJ - 10/100
21.08.11 - Alegre - 80-90cm - ERJ - 2/19
22.08.11 - VMR - 80-90cm - ERJ - 5/57
27.09.11 - Kuurakka - 100cm - ERJ - 6/60
03.10.11 - Riiviöt - 100cm - ERJ - 6/50
06.10.11 - Riiviöt - 90cm - ERJ - 2/50
07.10.11 - Riiviöt - 90cm - ERJ - 7/50
08.10.11 - Hiprakka - 100cm - ERJ - 1/60
10.10.11 - Alegre - 100cm - ERJ - 6/39
12.10.11 - Hiprakka - 90cm - ERJ - 7/60
01.11.11 - KK - 100cm - ERJ - 5/30
01.11.11 - Taikakuun Kartano - 100cm - ERJ - 1/50
02.11.11 - Taikakuun Kartano - 100cm - ERJ - 4/50
04.11.11 - Taikakuun Kartano - 100cm - ERJ - 3/50
04.11.11 - Taikakuun Kartano - 100cm - ERJ - 2/50
23.11.11 - Lime - 90cm - ERJ - 2/60
23.11.11 - Lime - 100cm - ERJ - 4/60
09.12.11 - Hex Sporthorses - 100cm - ERJ - 3/50
12.12.11 - Hex Sporthorses - 100cm - ERJ - 4/50
27.12.11 - Linnaraunio - 80cm - ERJ - 5/40
30.12.11 - Linnaraunio - 80cm - ERJ - 5/40
30.12.11 - Krofnock Ranch - 100cm - ERJ - 5/40
09.01.12 - Vitry - 90cm - ERJ - 2/50
05.02.12 - Katvusto - 80cm - ERJ - 5/50
05.02.12 - Katvusto - 80cm - ERJ - 1/50
09.02.12 - Katvusto - 80cm - ERJ - 6/50
10.02.12 - Katvusto - 80cm - ERJ - 5/50
10.02.12 - Katvusto - 80cm - ERJ - 2/50
12.02.12 - Rhonwen - 100cm - ERJ - 1/40
23.02.12 - Kuurakka - 100cm - ERJ - 5/50
24.02.12 - Kuurakka - 100cm - ERJ - 7/50
10.03.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 4/40
11.03.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 5/40
11.03.12 - Bairdon - 100cm - ERJ - 3/60
02.04.12 - Koston suomenhevoset - 90cm - ERJ - 2/50
03.04.12 - Pyrr Warmbloods - 100cm - ERJ - 1/50
04.04.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 4/40
05.04.12 - Pyrr Warmbloods - 100cm - ERJ - 5/50
05.04.12 - Koivuvaara - 100cm - ERJ - 3/60
06.04.12 - Koston suomenhevoset - 100cm - ERJ - 4/50
07.04.12 - Rhonwen - 90cm - ERJ - 3/40
08.04.12 - Rhonwen - 90cm - ERJ - 5/40
10.04.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 1/30
12.04.12 - Rhonwen - 90cm - ERJ - 2/40
12.04.12 - Rhonwen - 100cm - ERJ - 1/40
17.04.12 - Yeneva - 100cm - ERJ - 1/30
18.04.12 - Yeneva - 100cm - ERJ - 2/30
19.04.12 - Yeneva - 100cm - ERJ - 4/30
23.04.12 - Ilkimys - 100cm - ERJ - 5/40
24.04.12 - Ilkimys - 100cm - ERJ - 5/40
27.04.12 - Naquila - 90cm - ERJ - 5/90
27.04.12 - Naquila - 100cm - ERJ - 1/90
28.04.12 - Naquila - 100cm - ERJ - 2/90
30.04.12 - Naquila - 90cm - ERJ - 3/90
01.05.12 - Dark Side - 100cm - ERJ - 1/30
02.06.12 - Dark Side - 100cm - ERJ - 4/30

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
30.06.11 - Kantola - muut varsat - NJ - LKV2/10
20.09.11 - LAC - sph orit - NJ - LKV2/4
28.11.11 - Taikakuun Kartano - sph orit - NJ - LKV1/12 BIS3
29.11.11 - Fiktio - sph orit - NJ - LKV2/12
22.01.12 - Taikakuun Kartano - sph orit - NJ - LKV1/10 BIS4
25.03.12 - Satulinna - s(p)h orit - VSN - 1/15 CH
20.10.13 - Riiviöt - sph orit - VSN - 2/12 RCH

3 x irtoSERT, 2 x MVA-SERT, 1 x BIS3, 1 x BIS4